Продавець Ambez.com.ua розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2043 відгуків
promo_banner

Сейчас компания не может обрабатывать заказы и сообщения

Ambez.com.ua Биодобавки Травы Косметика из США

Три добавки для зміцнення здоров'я в новому році

Три добавки для зміцнення здоров'я в новому році

Автор статті: Соналі Рудер, лікар-остеопат
 

З наближенням нового року хочеться відновитися і почати щось з нуля. Цей рік для багатьох став дуже непростим. Крім того, святковий сезон може бути дуже напруженим, і після того, як ви протягом багатьох днів ні в чому собі не відмовляли, буде корисно почати новий рік позитивним і здоровим способом.

Три здорові звички, які можна спробувати в 2021 році: приймати мультивітаміни, вживати електроліти, пити зелений чай.

Мультивітаміни можуть допомогти підтримати здоровий раціон

Добавки з мультивітамінами і мінералами — найпопулярніші добавки в світі. В ідеальному випадку всі необхідні поживні речовини ми повинні отримувати з їжею. Але в реальності більшості американців не вистачає їх у раціоні. Близько 75% дорослих не їдять рекомендованого кількості фруктів. 80% вживають недостатньо овочів. Крім того, ми їмо мало цільнозернових і нежирних молочних продуктів, і при цьому вживаємо занадто багато перероблених зернових, насичених жирів, доданого цукру, натрію. Такий нездоровий раціон може стати причиною ожиріння і таких хронічних захворювань, як хвороби серцево-судинної системи і діабету.

В «Рекомендаціях по правильному харчуванню на 2015-2020 роки» особливо вказані декілька «потрібних поживних речовин, яких не вистачає в раціоні більшості людей, що може призвести до погіршення здоров'я. Так, до числа «поживних речовин, нестача яких може стати загрозою громадському здоров'ю» входять вітамін D, кальцій, калій і залізо. Крім того, ми вживаємо мало вітамінів A, C і E, холіну і магнію.

Так як досить непросто отримати всі необхідні поживні речовини тільки з їжею, корисно розглянути прийом добавок з вітамінами і мінералами. Вони можуть допомогти заповнити нестачу поживних речовин, зміцнити здоров'я і навіть зменшити ризик розвитку хронічних захворювань.

Мультивітаміни містять різні вітаміни і мінерали, а також іноді включають і інші інгредієнти. Вони випускаються в самих різних формах: таблетки, жувальні цукерки, порошки та рідини. Найбільш поширені мультивітаміни, які треба приймати один раз в день. Зазвичай вони містять всі необхідні вітаміни і мінерали (або їх більшу частину) в дозах, близьких до рекомендованих денним нормам. Є і мультивітаміни з підвищеними дозуваннями, а також спрямовані на задоволення конкретних потреб, наприклад, зміцнення імунітету або підвищення енергійності.

У поняття «вітаміни» немає якогось формального визначення, так само як і вимог до складу і дозуванні поживних речовин. Виробники самі вирішують, які вітаміни, мінерали та інші інгредієнти включити в свої продукти і в яких дозах. Крім того, виробники зобов'язані зазначати на етикетці продуктів їх харчову цінність і список інгредієнтів, тому обов'язково перевіряйте відсоток від добової норми (%DV), щоб точно знати, які речовини і в якій кількості ви отримуєте мультивітамін.

У чому роль вітамінів і мінералів?

Вітаміни і мінерали (мікронутрієнти) являють собою речовини, необхідні для нормальної роботи нашого організму. В цілому, вони виконують сотні найважливіших завдань, включаючи формування клітин і білків, перетворення їжі в енергію, зміцнення імунної системи, зміцнення кісток, формування клітин крові, скорочення м'язів, підтримання серцевого ритму і загоєння ран.

Вітаміни поділяються на жиророзчинні і водорозчинні. Жиророзчинні вітаміни містять вітаміни A, D, E і К До водорозчинних належать вітамін с і вітаміни групи в: тіамін (B1), рибофлавін (В2), ніацин (B3), пантотенова кислота (B5), піридоксин (В6), кобаламін (В12), біотин і фолієву кислоту. До мінералів належать кальцій, фосфор, калій, натрій, хлор, магній, залізо, цинк, йод, хром, сірка, кобальт, мідь, фториди, молібден, марганець і селен. Вітаміни і мінерали часто взаємно доповнюють дію один одного в організмі. Наприклад, що отримується з їжею вітамін C підвищує засвоюваність заліза.

Проблема дефіциту вітамінів

З часом недостатнє вживання незамінних вітамінів і мінералів може призвести до їх дефіциту, негативно сказывающемуся на здоров'я. Наприклад, дефіцит вітаміну C веде до розвитку цинги — хвороби, що супроводжується дуже сильною слабкістю, набряками, кровоточивістю ясен, випадінням зубів і виразками шкіри. Від неї часто страждали моряки в період з XV по XVIII століття із-за тривалої відсутності свіжих фруктів і овочів під час довгих морських переходів. Дефіцит вітаміну D призводить до рахіту — хвороби, при якій розм'якшуються, слабшають і деформуються кістки, сповільнюється ріст. Рахіт рідко зустрічається сьогодні, так як для боротьби з ним молоко додатково збагачується вітаміном D. Дефіцит вітаміну A призводить до нічної сліпоти, уповільнення загоєння ран і анемії. Це основна причина предотвратимой сліпоти у дітей в усьому світі.

Кому потрібно приймати мультивітаміни?

Багато приймають мультивітаміни для підстраховки, щоб точно отримувати необхідну кількість всіх потрібних вітамінів і мінералів, якщо їх не вистачає в раціоні. Деяким людям може бути дійсно корисно приймати певні вітаміни і мінерали, що містяться в мультивітамінних добавках. Наприклад:

  • Вегетаріанцям і веганам може знадобитися збагатити свою дієту різними поживними речовинами, включаючи вітамін B12 і вітамін D.
  • Жінкам, які планують вагітність, варто вживати досить фолієвої кислоти для зменшення ймовірності дефектів нервової трубки у плода. Відзначимо, що деякі зернові продукти часто збагачуються фолієвою кислотою для запобігання цієї проблеми.
  • Вагітним жінкам слід приймати добавки з залізом. Зазвичай воно входить до складу пренатальних вітамінів.
  • Немовлятам на грудному і частково грудному вигодовуванні можуть бути потрібні добавки з вітаміном D
  • Жінкам після менопаузи може вимагатися приймати кальцій та вітамін D для уповільнення втрати кісткової тканини та зменшення ризику переломів.
  • Людям старше 50 років можуть бути необхідні добавки з вітаміном B12.

Допомагають вітаміни в профілактиці хвороб?

Результати досліджень, що вивчають ефективність мультивітамінів для зміцнення здоров'я і запобігання хронічних захворювань, суперечливі і складні в інтерпретації по ряду причин. По-перше, люди, які правильно харчуються і ведуть здоровий спосіб життя, з більшою ймовірністю будуть також приймати добавки. Тому складно зрозуміти, що саме призвело до позитивних ефектів — добавки або спосіб життя. Крім того, більшість досліджень являють собою результати спостережень, а не рандомізованих контрольованих випробувань. Відповідно, результати можуть тільки припускати кореляції, але не підтверджувати причинно-наслідкові зв'язки.

Варто особливо відзначити Physicians Health Study II («Дослідження здоров'я лікарів II») — самий довгий рандомізоване контрольоване клінічне дослідження ефективності мультивітамінів у профілактиці хронічних захворювань. 14 641 лікарів-чоловіків у віці від 50 років щодня приймали мультивітаміни або плацебо. Медіанний період спостереження склав 11,2 років. У групі брали мультивітаміни відмічено невелике, але статистично значуще зниження ризику розвитку раку на 8%), при цьому не спостерігається різниця в ступені ризику розвитку раку простати або загальної смертності від раку. Крім того, не зазначено значущого зниження захворюваності на серцево-судинні хвороби, частоти інфарктів і інсультів, смертності через серцево-судинні причини.

Інше гідне згадки дослідження — Age-Related Eye Disease Study («Дослідження вікових захворювань очей»). Учасники, які приймали високі дози вітаміну с, вітаміну E, бета-каротину, цинку і міді, показали статистично значуще зниження ризику розвитку вікової дегенерації жовтої плями і втрати зору. Вікова дегенерація жовтої плями — основна причина сліпоти в США.

Ризики та заходи безпеки при прийомі мультивітамінів

Прийом мультивітамінів навряд чи представить загрозу здоров'ю для більшості людей. Проте є ситуації, в яких прийом надмірної кількості вітамінів може викликати побічні ефекти, тому важливо стежити за тим, щоб не вживати будь-які поживні речовини більше їх безпечної максимальної дозування. Деякі приклади:

  • Надлишок вітаміну A під час вагітності може збільшити ризик вроджених вад розвитку.
  • Жінкам після менопаузи і чоловікам не варто приймати добавки з залізом або мультивітаміни з вмістом заліза вище рекомендованої добової норми (8 мг в день), якщо інше не рекомендовано лікарем. Надлишок заліза може накопичуватися у тканинах і органах, наприклад, в печінці і суглобах.
  • Якщо ви приймаєте антикоагулянти, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж почати приймати будь-які мультивітаміни з вітаміном K, так як він зменшує ефективність таких ліків.

Електроліти допомагають зберегти нормальний рівень води в організмі

Електроліти — що містяться в біологічних рідинах мінерали, переносять електричний заряд. До них належать натрій, калій, кальцій, хлор, магній, фосфат і бікарбонат. Електроліти необхідні для нормальної роботи організму і беруть участь у багатьох процесах. Вони сприяють підтримці балансу рідин і нормального кислотно-лужного балансу. Вони також передають електричні імпульси між клітинами, беручи участь тим самим у таких процесах, як стимулювання нервових імпульсів, скорочення м'язів, регулювання серцевого ритму. Нирки виконують основну функцію щодо стабілізації рівня рідин і електролітів в організмі. Електроліти надходять в організм з їжею і напоями. Вони містяться в багатьох продуктах, у тому числі у фруктах, овочах, горіхах, насінні і молочних продуктах.

Дисбаланс електролітів

Можливий Дисбаланс електролітів при їх занадто великий або занадто малій кількості в організмі. Подібний дисбаланс може погано вплинути на здоров'я, а в крайніх випадках навіть призвести до летального результату. Він виражається різними симптомами, від некритичних ніби втоми, дратівливості, оніміння і м'язових спазмів, до таких серйозних проблем, як зміна психічного стану, порушення серцевого ритму, задишка і судоми.

Однією з основних причин дисбалансу електролітів є зневоднення. Воно розвивається, коли втрата рідини перевищує її надходження. У підсумку організму не вистачає води та інших рідин для нормальної роботи.

Зневоднення виникає із-за різних причин, наприклад:

  • блювота і діарея;
  • жар і/або інфекція;
  • сильне потовиділення та/або інтенсивне фізичне навантаження;
  • прийом деяких ліків (наприклад, діуретиків для посиленого сечовипускання).

Дисбаланс електролітів також можливий при деяких хворобах, наприклад, неконтрольованому діабеті, хворобах нирок, застійної серцевої недостатності, сильних травмах (наприклад, опіках), харчових розладах.

Сьогодні у продажу є безліч продуктів з електролітами: спортивні напої, порошки для розведення, рідкі концентрати, звичайні та розчинні таблетки жувальні цукерки. Деякі продукти продаються відразу в пляшці і готові до вживання, інші треба розбавити водою. Є варіанти у великих упаковках та в окремих порційних пакетиках. Деякі продукти можуть містити додаткові інгредієнти крім електролітів, наприклад, воду і вуглеводи.

Остаточний вибір продукту залежить від безлічі факторів, включаючи характер ваших тренувань. Враховуйте тип, тривалість та інтенсивність тренувань. Ще один важливий фактор — який смак. Він впливає на те, скільки продукту ви зможете вжити. Проведені серед спортсменів дослідження показали, що з-за смаку вони випивають більше спортивного напою, ніж простої води.

Слід пам'ятати, що деякі продукти, наприклад, спортивні напої, часто містять дуже багато цукру — як банку газованої води. Випивши його після тренування, ви можете отримати більше калорій, ніж спалили під час вправ. Тому уважно читайте етикетки будь-яких купуються продуктів.

Кому потрібно приймати електроліти?

Для більшості людей збалансованої дієти буде достатньо, щоб отримати всі необхідні електроліти. В організмі існують механізми підтримки потрібного балансу цих речовин. Однак добавки з електролітами можуть допомогти заповнити рідина, електроліти і енергію, втрачені в певних ситуаціях — наприклад, під час тренування. При фізичному навантаженні організму потрібно більше рідини для заповнення води та електролітів, теряемых з потом. В поті найбільше натрію і хлору, тоді як калій, магній і кальцій, що містяться в ньому в менших кількостях.

Важливо пити достатньо рідини до, під час і після вправ. Втрата під час тренування всього 1-2% міститься в організмі води може призвести до ослаблення концентрації та зменшення ефективності занять. Поповнення електролітів найбільш важливо при тренуваннях високої інтенсивності тривалістю більше однієї години або при заняттях при високій температурі навколишнього.

Електроліти можуть бути корисні і під час хвороби, особливо після нападів блювоти або діареї, при яких втрата електролітів може бути особливо сильною. Прийом добавок з електролітами варто розглянути при певних захворюваннях, наприклад, порушення засвоєння, гормональних або ендокринних розладах, хворобах нирок.

Ризики та заходи безпеки при прийомі електролітів

Електроліти в більших кількостях, як і що завгодно, можуть викликати побічні ефекти. Для більшості здорових людей добавки з електролітами не принесуть жодних проблем. Однак при певних захворюваннях або при прийомі деяких ліків можливий підвищений ризик розвитку дисбалансу електролітів. Наприклад, при хронічній хворобі нирок більш ймовірний високий рівень калію та фосфатів в організмі, що може тільки посилитися з прийомом електролітів. Гиперкалемия (підвищений рівень калію) може стати причиною болю в грудях і животі, нудоти, блювоти, почастішання пульсу, серцевої аритмії і слабкість м'язів. Гіперфосфатемія (підвищений рівень фосфатів) може викликати спазми м'язів, оніміння, поколювання, біль у кістках, свербіж і висип. Хворі певними видами раку або розладами паращитовидної залози можуть бути піддані гиперкальцемии (підвищений рівень кальцію). Вона чревата болем у кістках, головними болями, почастішанням пульсу, нудотою, блювотою, запорами, болями в животі, біль у м'язах, спазмами і судорожними скороченнями м'язів.

Зелений чай має багато корисних властивостей

Чай — один з найпоширеніших напоїв у світі. За популярністю поступається тільки воді. Чаювання може стати заспокійливим ритуалом. Чай століттями використовувався в медичних цілях, а сучасні дослідження підтверджують його користь для здоров'я.

Зелений чай готується з листя рослини Camellia sinensis. З нього отримують всі інші традиційні види чаю: чорний, білий і улун. Відмінності в цих видах чаю в основному обумовлені ступенем окислення листя рослини. Наприклад, авокадо і банан поступово змінюють колір на коричневий при контакті з киснем. Аналогічний процес відбувається і з листям чаю після їх збору. Повністю окислилися листя чаю темніють і стають коричневими або чорними. Одержаний продукт має більш багатий і насичений смак. Ще не порушені окисленням листя чаю залишаються зеленими і дають напою більш м'який і тонкий смак. Перед висушуванням листя зеленого чаю зазвичай обсмажуються або отпариваются для зупинки окислення. Ступінь окиснення впливає не тільки на смак чаю, але і на його хімічна будова і корисні властивості.

Зелений чай продається в різних формах: листя розсипом, пакетики, порошок, в пляшках, в добавках (капсули або рідкі екстракти). Особливою формою зеленого чаю є матчу, що в перекладі буквально означає «подрібнений чай». Для його виготовлення листя зеленого чаю розмелюють в дрібний порошок. Його збирають трохи інакше, ніж звичайний зелений чай, і він має інтенсивний смак, який іноді описують як схожий на траву або шпинат. Його збивають в гарячій воді для отримання пінистого напою.

Корисні властивості зеленого чаю

Зелений чай заспокоює розум, покращує настрій і може поліпшити концентрацію і пам'ять. Такий ефект обумовлений поєднанням кофеїну і унікальної амінокислоти L-теанін. Кофеїн продемонстрував здатність покращувати різні аспекти роботи мозку, включаючи пам'ять, увагу і настрій. L-теанін підвищує активність інгібуючої нейромедіатора гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), що допомагає організму боротися з тривожністю. Він також підсилює синтез поліпшують настрій нейромедіаторів дофаміну і серотоніну.

Зелений чай багатий поліфенолами — натуральними рослинними сполуками, що мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Антиоксиданти — сполуки, що нейтралізують дію шкідливих вільних радикалів, що ушкоджують клітини і підвищують ризик розвитку таких хронічних захворювань, як хвороби серця, аутоімунні захворювання і рак. Запалення також вважається першопричиною багатьох хронічних хвороб і передчасного старіння.

Катехіни — різновид поліфенолів. У зеленому чаї міститься особливо багато катехіну епігаллокатехін-3-галлата (ЕГКГ). Саме ним зумовлені багато корисні властивості зеленого чаю.

Ці рослинні сполуки можуть позитивно впливати на здоров'я наступним чином:

  • зміцнення здоров'я серця за рахунок зменшення рівня холестерину, зниження артеріального тиску і посилення кровотоку в судинах;
  • участь у стабілізації рівня цукру в крові;
  • підтримка здоров'я мозку;
  • зміцнення імунітету;
  • посилення метаболізму;
  • допомога в управлінні вагою;
  • участь у збереженні щільності кісток;
  • захист шкіри від старіння.

Если вы еще не убеждены, то вот еще один довод — зеленый чай даже может помочь жить дольше. В исследовании среди более 40 000 совершеннолетних жителей Японии отмечена корреляция между употреблением зеленого чая и пониженной смертностью от любых причин, особенно от заболеваний сердечно-сосудистой системы. В целом это означает, что вам определенно стоит задуматься о том, чтобы начать регулярно пить зеленый чай. Он может помочь не только успокоить разум и дух, но и серьезно укрепить здоровье!

Риски и меры предосторожности при употреблении зеленого чая

Хотя для большинства взрослых зеленый чай безопасен, возможны некоторые побочные эффекты. Многие из них проявляются только при употреблении очень большого количества зеленого чая, что вероятнее при приеме добавок, чем если просто пить чай. Эти побочные эффекты в первую очередь обусловлены действием содержащегося в зеленом чае кофеина. Хотя зеленый чай содержит немного кофеина (около 35 мг на чашку в 250 мл), содержание кофеина зависит от количества выпитого чая и длительности его заваривания. При чувствительности к кофеину возможны головная боль, тревожность, бессонница и расстройство желудка. Беременным женщинам следует ограничивать потребление кофеина согласно рекомендациям врача. В редких случаях зеленый чай может ухудшить усвояемость железа и вызвать анемию. Добавки с очень высоким содержанием ЭГКГ могут стать причиной повреждения печени. Зеленый чай также может взаимодействовать с некоторыми лекарствами, поэтому перед началом употребления его большого количества стоит проконсультироваться с врачом.

Источники:

  1. US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans December 2015. Available at: https://health.gov/dietaryguidelines/2015/. Accessed 4/23/18.)
  2. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements
  3. Bird JK, Murphy RA, Ciappio ED, McBurney MI. Risk of Deficiency in Multiple Concurrent Micronutrients in Children and Adults in the United States. Nutrients. 2017;9(7):655. Published 2017 Jun 24. doi:10.3390/nu9070655 https://www.who.int/health-topics/micronutrients#tab=tab_1
  4. Gaziano JM, Sesso HD, Christen WG, et al. Multivitamins in the Prevention of Cancer in Men: The Physicians' Health Study II Randomized Controlled Trial. JAMA. 2012;308(18):1871-1880. doi:10.1001/jama.2012.14641
Інші статті
Контакти
+380 (99) 978-75-68
Гуртові Продажі Олена
+380 (67) 336-17-64
Роздрібні Продажі Олена
+380 (95) 808-13-92
Співробітництво Дмитро
+380 (66) 798-31-96
Гуртові Продажі Ірина
Київ та Україна, Вінниця, Україна
Ambez.com.ua
Дмитро
@simeiko
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0018:00
  • Вівторок
    09:0018:00
  • Середа
    09:0018:00
  • Четвер
    09:0018:00
  • Пʼятниця
    09:0018:00
  • Субота
    10:0015:00
  • Неділя
    10:0015:00

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner